Może to niezbyt efektowne co napisze, ale mnie osobiście przekonuje... Mianowicie bywając znajomego doktora spotkałem się z automatycznym wykonywaniem pewnych czynności i powiem szczerze, że tak się do tego przyzwyczaiłem, że u siebie mi tego brakuje...
Najbardziej podoba mi się funkcja scenariuszy, które działają mniej więcej w ten sposób, że pod jednym przyciskiem ukrytych jest wiele czynności np. przycisk "wyłącz wszystko" - uważam to za genialne rozwiązanie: Wychodzę z domu o czym informuję system naciskając jeden przycisk, a system już sam wykona tysiąc podstawowych rzeczy jak ustawi odpowiednią(niższą) temperaturę, pogasi zapalona światła, wyłączy sprzęt rtv, włączy wentylatory i przewietrzy łazienki oraz garderoby, uzbroi system alarmowy, wyłączy niepotrzebna urządzenia codziennego użytku jak choćby pompkę obiegu ciepłej wody... i wiele innych...
Uproszczenie rzeczy które wykonuje się codziennie to niesamowita wygoda...
Inna sprawa oprócz scenariuszy, która osobiście mi się podoba, to wyeliminowanie potrzeby obsługi systemu, a raczej przeniesienie obsługi na serwis zewnętrzny... Byłem raz świadkiem jak zapukał do drzwi serwisant i powiedział, że przyszedł wymienić wyczerpane baterie w pilotach - zapytałem co mu do tego, a on mi odpowiedział, że w ramach obsługi systemu u klienta otrzymuje sms'y z powiadomieniami o różnych awariach i problemach, a następnie odpowiednio na to reaguje... Sms'y oczywiście wysyłane są do serwisanta automatycznie, angażowanie właściciela domu jest tutaj ograniczone do minimum...
Nawet system przypomni o niezamkniętych oknach przy wychodzeniu z domu... No normalnie mógłbym się tu rozpisywać długo...
Zainteresowany domem znajomego, zacząłem przeglądać propozycje w internecie i odwiedzać różne pokazowe domki - powiem tylko im więcej czytam tym bardziej jestem zakochany, ale jednak nic nie zastąpi "doświadczenia tego komfortu"... Już wcześniej słyszałem i ID, ale dopiero odczucie tego na własnej skórze spowodowało, że "też chce"