Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 sty 2026, o 10:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Najciekawsze pomysły
PostNapisane: 28 lut 2010, o 15:22 
Instalator

szukam jakiś ciekawych pomysłów na zastosowanie instalacji inteligentnego domu... Coś czym można klienta przekonać, zaciekawić lub wręcz nawet rozbawić.

Czy Koledzy starci doświadczeniem mogli by podzielić się takimi pomysłami??

Offline Zobacz profil  

Tytuł: Re: Najciekawsze pomysły
PostNapisane: 3 mar 2010, o 10:13 
Integrator

Pomysł 1:

W kojcu dla psów (najlepiej rottweiler'ów) zamontować elektronicznie sterowany zamek, który następnie należy podłączyć do systemu alarmowego. Efekt: w przypadku alarmu zamiast uruchamiać głośny sygnalizator, można otworzyć kojec ;)

W praktycznym zastosowaniu, psy mogą okazać się leniwe - rozwiązaniem sprawdzonym przez klienta jest zamontowanie sygnału ultradźwiękowego, który krótkim impulsem "zachęci" pieska do rundki wokoło rezydencji".

Zalecam ostrożność przy testowaniu skuteczności pomysłu - pewnie najbezpieczniej będzie testować system będąc na posesji u sąsiada :lol:

Pomysł 2:

Na panelu sensorowym w salonie (lub podobnym gościnnym miejscu) jeden z przycisków pozostawić niepodpisany i zaprogramować go jako "żart"...

Przycisk powinien wygasić wszystkie światłą wewnątrz domu, następnie zapalić halogeny zamontowane na zewnątrz w ogrodzeniu i wycelowane w okna salonu... Następnie przycisk zwalnia mechanizmy sprężynowe zainstalowanych na ogrodzie makiet człowieka z karabinem... Makiety powinny być małe, a umieszczone w odpowiedniej odległości od halogenów spowodują powstanie na oknach salonu cieni o naturalnej wielkości... Do tego montujemy w ogrodzie policyjnego "koguta" w kolorze niebiesko-czerwonym i do wewnętrznego systemu multiroom audio wgrywamy ścieżkę dźwiękową "wyciętą" z filmu, która zawiera dźwięk brygady antyterrorystycznej lub SWAT...

Elekt jest taki, że niesforny gość, który samowolnie "bawi się" panelem w salonie, jeśli trafi na przycisk "żart" poczuje się jakby napadł na bank!

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 5 mar 2010, o 07:58 
Koher

Kolega podał dwie "innowacyjne metody" pozyskania klienta, jednak obie mogą być wykorzystane po wcześniejszym zamontowaniu systemu, jednak jeśli jeszcze instalacji takiej nie ma w budynku, a instalator chce przekonać inwestora proponuje bardziej "konwencjonalną" metodę - WIZYTĘ HANDLOWĄ połączoną z prezentacją i omówieniem możliwości wykorzystania systemu, w której oczywiście dział handlowy może pomóc.

W przypadku pytań proszę o bezpośredni kontakt

Marcin Szczurowski
Key Account Manager

e-mail:marcin.szczurowski@verso.com.pl
GSM:661 910 149

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 5 mar 2010, o 08:16 
Instalator

Wizyta handlowa oczywiście, ale podczas rozmowy trzeba "coś" klientowi powiedzieć - a raczej obrazowo opisać mu możliwości systemu i podać jakieś ciekawe przykłady... Tutaj tego typu pomysły czasem się przydają... Zawsze lepiej "dorzucić" tego typu przykład, niż poprzestać na zwykłym "steruje światłem, ogrzewaniem, alarmem"...

Może Kolega ma jakieś ciekawe pomysły "historyjki"??

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 6 mar 2010, o 23:17 
Inwestor

Może to niezbyt efektowne co napisze, ale mnie osobiście przekonuje... Mianowicie bywając znajomego doktora spotkałem się z automatycznym wykonywaniem pewnych czynności i powiem szczerze, że tak się do tego przyzwyczaiłem, że u siebie mi tego brakuje...

Najbardziej podoba mi się funkcja scenariuszy, które działają mniej więcej w ten sposób, że pod jednym przyciskiem ukrytych jest wiele czynności np. przycisk "wyłącz wszystko" - uważam to za genialne rozwiązanie: Wychodzę z domu o czym informuję system naciskając jeden przycisk, a system już sam wykona tysiąc podstawowych rzeczy jak ustawi odpowiednią(niższą) temperaturę, pogasi zapalona światła, wyłączy sprzęt rtv, włączy wentylatory i przewietrzy łazienki oraz garderoby, uzbroi system alarmowy, wyłączy niepotrzebna urządzenia codziennego użytku jak choćby pompkę obiegu ciepłej wody... i wiele innych...

Uproszczenie rzeczy które wykonuje się codziennie to niesamowita wygoda...

Inna sprawa oprócz scenariuszy, która osobiście mi się podoba, to wyeliminowanie potrzeby obsługi systemu, a raczej przeniesienie obsługi na serwis zewnętrzny... Byłem raz świadkiem jak zapukał do drzwi serwisant i powiedział, że przyszedł wymienić wyczerpane baterie w pilotach - zapytałem co mu do tego, a on mi odpowiedział, że w ramach obsługi systemu u klienta otrzymuje sms'y z powiadomieniami o różnych awariach i problemach, a następnie odpowiednio na to reaguje... Sms'y oczywiście wysyłane są do serwisanta automatycznie, angażowanie właściciela domu jest tutaj ograniczone do minimum...

Nawet system przypomni o niezamkniętych oknach przy wychodzeniu z domu... No normalnie mógłbym się tu rozpisywać długo...

Zainteresowany domem znajomego, zacząłem przeglądać propozycje w internecie i odwiedzać różne pokazowe domki - powiem tylko im więcej czytam tym bardziej jestem zakochany, ale jednak nic nie zastąpi "doświadczenia tego komfortu"... Już wcześniej słyszałem i ID, ale dopiero odczucie tego na własnej skórze spowodowało, że "też chce" :)

Offline Zobacz profil  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]