Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 sty 2026, o 10:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ile kosztuje inteligentny dom?
PostNapisane: 31 mar 2010, o 00:58 
Inwestor

No właśnie... Nie znalazłam na stronie, żadnych informacji odnośnie kosztów... Może jakaś przykładowa wycena, albo porównanie kosztów dla różnych rozwiązań??

Przygotowuję się do remontu generalnego i zastanawiam się czy mnie w ogóle będzie na to stać... Znajomy u którego podpatrzyłam temat powiedział mi, że jego system kosztował niewiele... jakieś ok. 80 tyś. zł... myślałam, że padnę ze śmiechu ;) "niewiele" - raczej "bagatela"!

Tylko proszę nie mówcie mi jak wszyscy, że potrzebne jest indywidualne spotkanie, analiza potrzeb i takie tam inne marketingowe bzdety... Nie chcę na tym etapie widzieć przedstawicieli handlowych, którzy mi będą "pranie mózgu" robić - potrzebuję informacji o jakimś przedziale cenowym...

Czy np. w kwocie 20-30 tyś. zł można w ogóle "coś" zrobić i jeśli tak to co?

Offline Zobacz profil  

Tytuł: Re: Ile kosztuje inteligentny dom?
PostNapisane: 31 mar 2010, o 16:34 
Koher

Jeżeli Pani tak woli to na możemy pominąć indywidualne spotkanie, marketingowe bzdety, jak je Pani nazwała jednak analiza potrzeb jest naprawdę niezbędna.
Musimy mieć kilka informacji:
Oświetlenie
• ile obwodów oświetleniowych jest w domu?
• ile obwodów ściemnianych?
• ile obwodów oświetleniowych jest poza obiektem(ogród, elewacja budynku)?
Bramy
• ile bram wjazdowych i garażowych jest na obiekcie?
Ogrzewanie
• jakiego jest typu podłogowe tradycyjne?
• czy jest na obiekcie klimatyzacja, rekuperacja, klimakonwektor, pompa ciepła?
• ilość rozdzielaczy na obiekcie i obwodów?
• ile na obiekcie ma być stref grzewczych?
Rolety, żaluzje
• czy na oknach są rolety, żaluzje? Czy mają być sterowane w jaki sposób każda indywidualnie czy grupowo odnośnie stron budynku( zachodnia, południowa), czy może grupowo odnośnie pomieszczeń?
Multiroom
• czy przewiduje Pani na obiekcie tego typu rozwiązanie ? Jeżeli tak to gdzie mają być rozmieszczone głośniki w pojedynczych pomieszczeniach czy w całym domu?
Alarm
• czy był na obiekcie, czy ten sam ma pozostać? Jeśli nie to system alarmowy jest integralną częścią systemu Koher więc on może być wykorzystany do zabezpieczenia obiektu.
Plany obiektu
• są również niezbędne przy projektowaniu inteligentnych instalacji.

Jak Pani widzi jest naprawdę sporo kwestii do poruszenia dlatego większość przedstawicieli handlowych chce się spotkać nie po to żeby zrobić „pranie mózgu” ale po to żeby ustalić potrzeby i zebrać niezbędne informacje związku z obiektem.
W pytaniach nie poruszyłem jeszcze kwestii paneli sensorowych, dotykowych i ich rozmieszczenia ale mając plany budynku będę mógł zaproponować ich ilość oraz rozmieszczenie.

Oczywiście mogliśmy przedstawić kilka przykładowych ofert jednak każda osoba tak jak obiekt jest inna i każdy ma inne wymagania, a my staramy się sprostać tym wymaganiom.

Może Pani odpowiedzieć na te pytania na forum lub przesłać je bezpośrednio na mój adres mailowy. Postaram się zrobić wstępną ofertę jak najszybciej i przesłać do Pani i wtedy dopiero będziemy mogli poznać cenę za urządzenia.

Marcin Szczurowski
Key Account Manager
e-mail:marcin.szczurowski@verso.com.pl
GSM:661 910 149

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 9 kwi 2010, o 07:54 
Inwestor

Ojej strasznie tego dużo... Dzisiaj to jeszcze nie umie Panu odpowiedzieć na te pytania, ale miałam nadzieję, że Pan odpowie na moje pytanie: "Czy np. w kwocie 20-30 tyś. zł można w ogóle "coś" zrobić i jeśli tak to co?"... Chodzi o to, że kwota 30 tyś. zł to na dzień dzisiejszy max co bym mogła wydać na taki system i zastanawiam się co mogę mieć w ramach takiego budżetu??

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 9 kwi 2010, o 09:43 
Koher

Witam,
Kwota (20-30 tyś. zł) jaką chce Pani przeznaczyć na zakup urządzeń automatyki budynkowej pozwala na skonfigurowanie sprawinie działającego systemu w którym będzie Pani miała możliwość np:
sterowania załącz/wyłącz do 46 obwodów obciążalności 16 A każde (oświetlenie, wentylatory, zawory CO itp..)
sterowanie płynne natężeniem do 10 obwodów oświetlenia żarowego
sterowanie płynne 12 roletami, żaluzjami
możliwość sterowania bramą garażową
możliwość sterowania funkcjami instalacji przy wykorzystaniu 4 paneli sensorowych z wyświetlaczem oraz 2 paneli TOUCH SCREEN 3,5'' cala i 1 panela TOUCH SCREEN 12'' calowego
możliwość pomiaru temperatury w pomieszczeniach wyposażonych w panel VBT SENSOR
możliwość sterowanie funkcjami budynku z pilota podczerwień (każdy panel VBT wyposażony w odbiornik IR)
możliwość podłączenia do 72 czujników (ruchu, otwarcia itp.) przyłączonych na porty wejściowe poszczególnych modułów wykonawczych
możliwość wykorzystania portów wejściowych modułów wykonawczych jako systemu alarmowego który jest integralną częścią systemu
możliwość sterowania oświetleniem w sposób dowolnie konfigurowalny w ramach poszczególnych obwodów elektrycznych
możliwość sterowania ogrzewaniem w sposób dowolnie konfigurowalny w ramach poszczególnych obwodów CO
możliwość programowania scen świetlnych ustalania algorytmów pracy poszczególnych instalacji w ramach inteligentnego budynku
możliwość podczytywania sygnałów ze stacji meteorologicznej (natężenie oświetlenia, temperatura)

Tak że jak Pani widzi kwota którą chce Pani przeznaczyć na system pozwala na skonfigurowanie całkiem ciekawego systemu pozwalającego na komfortowe korzystanie z domu.

Powyższe zestawienie jest przykładowym zestawieniem pozwalającym zobaczyć możliwości systemu. Jednak tak jak pisałem wcześniej każdy obiekt jest indywidualny i tak należy do niego podejść więc spotkanie ewentualnie przesłanie odpowiedzi na pytania jakie zadałem powyżej jest niezbędne do przedstawienia konkretnej oferty.

Marcin Szczurowski
Key Account Manager
e-mail:marcin.szczurowski@verso.com.pl
GSM:661 910 149

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 12 kwi 2010, o 20:22 
Instalator

Kwota którą chce Pani przeznaczyć wystarczy na zbudowania bardzo funkcjonalnego systemu.

Wszedłem w ten system bo jest połowę tańszy od innych. Marka jest polska i rozwojowa. Ponadto system obejmuje bardzo szeroki zakres instalacji elektrycznych (nie tylko oświetlenie jak w niektórych systemach co się zwą inteligentnymi) w tym alarmową co się rzadko spotyka. Ma bardzo ciekawe wzornictwo, panele są estetyczne i wielofunkcyjne. Nie będę pisał co można za pośrednictwem TS bo nie mam tyle czasu, ale "zwykły" panel sensorowy pełni funkcję:
- sterowania oświetleniem i innymi obwodami elektrycznymi,
- sterowania ogrzewaniem,
- czujnika temperatury,
- odbiornika podczerwieni.
Niech mnie poprawi "niebieski napis" jeśli o czymś zapomniałem.
Stosując jeden taki panel pozbywamy się ze ściany kilku urządzeń często o różnym wzornictwie.

Dlatego namawiam moich klientów, aby nawet jeśli wydaje im się że to dużo, wykonali chociaż okablowanie. Wykonanie odpowiedniej instalacji na etapie budowy domu czy remontu to moment kiedy wykonanie takiej instalacji jest najtańsze. Potem trzeba będzie kuć, malować, sprzątać i płacić 3-5 razy tyle. Nie trzeba montować wszystkiego od razu, nie trzeba nawet w ogóle nic kupować ale instalację wykonać trzeba jeśli ktoś myśli o instalacji "inteligentnej". Według mnie instalacje "inteligentne" coraz częściej i szerzej będą stosowane ponieważ obok funkcjonalności jedną z ich zalet jest wpływ na energooszczędność budynku.

Offline Zobacz profil  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]