Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 sty 2026, o 10:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: RS232 - konwertery do programowania systemu
PostNapisane: 30 mar 2010, o 14:03 
Integrator

Jak wiadomo system Koher (dawniej Verso) programowany jest po przez port RS232.

Idealnie jest kiedy w komputerze/laptopie mamy port COM - w takiej sytuacji przy programowaniu systemu nie napotkamy żadnych problemów...

Gorzej jest gdy mamy nowego laptopa bez portu COM i musimy się zadowolić portami USB w takiej sytuacji potrzebujemy przejściówkę (konwerter) z USB na RS232.

Na rynku można znaleźć wiele takich przejściówek w najróżniejszych cenach (od ok. 23zł do ponad 400zł) niestety większość z tych przejściówek zbudowana została w oparciu o układ firmy prolific, która nie udostępnia sterowników dla systemów Windows Vista oraz Windows 7.

Przetestowałem kilkanaście różnych przejściówek (różnych producentów) oraz kilkadziesiąt różnych wersji sterowników i choć kilka razy udało mi się na nowych systemach odpalić niektóre modele, to wniosek jest taki, że "gra nie warta świeczki"... Generalnie jest problem z zainstalowaniem tych konwerterów na systemach innych niż Windows XP i nawet jeśli się to przez przypadek uda to i tak konwerter nie działa prawidłowo - co powoduje, że nie można zaprogramować systemu.

Problemy dotyczą konkretnie chipsetu prolific oraz sterownika dla tegoż układu i nie mają związku z działaniem systemu Koher.

W związku z powyższym, informuję, iż firma Koher nie udziela wsparcia technicznego dla konwerterów USB-RS232 opartych o chipset prolific!

Zalecam korzystać z konwerterów zbudowanych w oparciu o inne chipsety.

Tutaj mogę polecić konwerter produkcji Koher, zbudowany w oparciu o bardzo stabilny układ FTDI.

Ponadto przetestowałem i sprawdziłem konwertery firmy Moxa:
  • UPort 1110 - do programowania po przez USB,
  • NPort 5150 - do programowania po przez sieć internetową (LAN, WiFi).

Dal powyższych konwerterów posiadam aktualne oraz przetestowane sterowniki, a ponadto udzielam wsparcia technicznego przy instalacji.

W celu zamówienia któregoś z wyżej wymienionych konwerterów proszę o kontakt telefoniczny lub mailowy.

Offline Zobacz profil  

Tytuł: Re: RS232 - przejściówki do programowania systemu
PostNapisane: 11 kwi 2010, o 22:35 
Instalator

Ja od dawna używam urządzeń firmy Moxa - bardzo dobry i sprawdzony producent, szkoda tylko, że taki drogi, ale polecam bo warto.

Offline Zobacz profil  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]